Gradus Ulfman Miniaturist

miniatuur meubelen 1:12

Intervieuw

Interviews:Meubelminiaturen Gradus Ulfman

"...lekker rustig, soms tot diep in de nacht bezig zijn, geen horloge, geen tv, hooguit wat muziek en mijn meubeltjes en miniaturen"Gradus Ulfman kwam enkele jaren geleden in aanraking met de miniaturenhobby toen zijn broer Johan overleed. Johan was een vakminiaturist bij uitstek en was gespecialiseerd in het maken van meubels met inlegwerk. Voor die tijd keek Gradus altijd met bewondering naar het werk van zijn broer, maar de hobby trok hem niet. Hij was druk met zijn werk en zijn hobby's.
Gradus: "Ik heb altijd veel hobby's gehad. Ik hield me bezig met houtsnijden, boetseren, schilderen, modelvliegtuigen maken en modelvliegen. Tot ik in de miniatuurwereld terechtkwam. Nu gaat bijna al mijn tijd hierin zitten. Zo nu en dan laat ik mijn vliegtuigen nog wel vliegen. Maar dat gebeurt niet vaak".
Door de modelvliegtuigbouw is het voor Gradus geen probleem om in millimeters te denken en te werken. Maar zijn opleiding ‘fijn instrumentenmaker', zijn werktuigbouwkundige opleidingen en zijn opleiding binnenhuisarchitectuur, komen nu goed van pas. Voor hem is het dan ook geen probleem gereedschappen te maken.
Gradus: "Ik gebruik heel veel standaard gereedschap maar ook gereedschap van pedicures. Verder maak en slijp ik zelf beiteltjes en mesjes voor het heel fijne werk."
Aan ideeën en inspiratie heeft Gradus geen gebrek. Hij laat zich inspireren door de tientallen boeken over antieke meubels, oude studieboeken en tijdschriften die hij heeft. Verder bezoekt hij musea en antiekwinkels. Waar hij ook komt, hij is er altijd mee bezig.
Gradus: "Deze hobby is meer een passie en daardoor kost het heel veel tijd en geduld. Lekker rustig, soms tot diep in de nacht bezig zijn, geen horloge, geen tv, hooguit wat muziek en mijn meubeltjes en miniaturen."
Hij heeft zijn werkruimte in de ruime kelders van zijn huis. Dat is zijn domein en daar voelt hij zich in zijn element. Tussen de machines, werktafels, kasten en ladekasten boordevol gereedschap en hout. Hier ontwerpt hij, zaagt hij, zet hij de meubels in elkaar en versiert ze met inlegwerk. Hij heeft een eindeloos geduld en als hij niet tevreden is met het resultaat, gooit hij het weg en begint opnieuw. Alleen de ‘perfecte' meubels neemt hij mee naar de beurs. Samen met zijn vrouw doet hij drie beurzen per jaar. 
Gradus: "Mijn vrouw en ik bezochten tijdens ons leven wekelijks beurzen. We stonden ook jaarlijks voor ons werk op een aantal beurzen in binnen- en buitenland. Maar op een beurs staan, was absoluut niet onze favoriete bezigheid. Dat werd de eerste de beste keer dat ik door het overlijden van Johan een beurs ging ‘doen' in de Rijnhal voor mijn schoonzus Lenie een heel andere zaak. De ontvangst en hulp van onze buren en anderen was dermate hartverwarmend dat we ons meteen thuis voelden. De gezelligheid, collegialiteit en gemoedelijkheid, ook van het publiek, troffen ons zeer. Ook nu, na al weer enkele jaren mee te draaien, gaan we altijd met veel plezier naar de beurs. Het liefst loop ik tijdens de beurs de hele dag rond om bij iedereen te kijken. Elke hobbyist is uniek in mijn ogen. Hoe en wat hij of zij ook maakt, het heeft mijn bewondering. Voor twee mensen heb ik een speciale bewondering. Dat zijn Barry Hipwel en Dianne Meyboom. Barry natuurlijk vanwege zijn vakmanschap en innemende persoonlijkheid en Dianne is een echte Rembrandt die met haar vrolijke en lieve uitstraling kleine kunstwerkjes maakt met een heel grote K."
(Bron: Dolls House Nederland, no 28 mrt      voor info mail: g.j.ulf@ziggo.nl      

                                                 Detail zijkant kastje
                                                                                                               Detail zijkant kastje 22 mm hoog intarsia
          Gradus Ulfman druk aan het werk.                                                    vaas met boeket.

Recent Videos

3246 views - 1 comment